Normal hud / Tør hud

Normal hud

Det øverste lag i huden ( hornlaget) består af forhornede, døde hudceller.
Hudcellerne er bundet sammen af hudfedt. På den måde holder hornlaget på fugten i huden, samt giver huden en barriere, der beskytter mod slid og udefrakommende påvirkninger, som f.eks. mikroorganismer, vand og sæbe.

Tør hud

Hvis hudfedtet forsvinder, f.eks. ved slid eller ved udsættelse for sæbe eller rengøringsmidler, kan vandet fordampe frit fra huden, hudbarrieren er ødelagt – med tør hud til følge.

Er hudbarrieren ødelagt kan udefrakommende stoffer lettere trænge direkte ind i huden, hvorved der kan opstå betændelse eller allergi.

Hvordan ser tør hud ud?

En tør hud kan se grå og skællende ud, og der følger  ofte andre gener med:

Kløe, stramhedsfornemmelse og evt. revner og sår kan være ubehagelige følger af tør hud.

De fleste oplever, at huden bliver mere tør om vinteren, specielt i ansigtet og på hænderne, hvor kulde og blæst slider og udtørrer huden

3. Underhuden (subcutis)

Underhuden beskytter mod slag og kulde

Hudens funktioner

1. Beskytter

2. Temperaturregulerer

3. Fugtbevarer

4. Føler

5. Danner D-vitamin

6. Regulerer væskebalancen

7. Beskytter mod infektion

8. kommunikerer

Huden beskytter legemet

Huden danner en et beskyttende lag – en barriere – som forhindrer bakterier, mikroorganismer og andre skadelige stoffer i at trænge ind i kroppen.

Temperaturregulerer

Hvis vi udsættes for kulde, vil hudens små blodkar trække sig sammen, og holde på varmen. Modsat vil de udvide sig ved udsættelse for varme. Huden bliver rød, og afgiver varme.
Øget sved, vil nedsætte temperaturen yderligere ved fordampningen fra huden.

Fugtbevarer

Hornlaget danner en barriere så huden holdes intakt, fugtig og smidig.
Hvis hudbarrieren brydes af f.eks vand og sæbe, vil der ske en øget vandfordampning fra huden, og huden kan blive tør og skællende.  En ”ubehandlet” tør hud kan udvikle sig til eksem.

Føler

Noget af det første vi oplever som nyfødte er berøringen med omgivelserne. Den nære kontakt med forældrene aktiverer syns-, lugte- og smagssansen, og ikke mindst følesansen.

Danner D –  vitamin

Når huden rammes af solens UVB-stråler omdannes et stof i huden til D vitamin. D vitamin er vigtig for reguleringen af kalkindholdet i blodet.
D-vitamin  har betydning for knogler, tænder og  for immunforsvaret.

Regulerer væskebalancen

Hvor meget man sveder, afhænger af alder og ydre omstændigheder som luft-temeperatur og fysisk aktivitet. Normalt sveder man ca. ½ liter i døgnet. Med sveden udskilles bl.a. salte og urinstof .

Beskytter mod infektion

Når huden er hel og smidig , beskytter den mod bakterier, svampe og virus, men kommer der sår eller revner i huden, kan der opstå infektion.

Kommunikerer

Hudens farve og duft røber vores sindstilstand over for omgivelserne. En kold og svedig hånd kan røbe nervøsitet. Rødme på kinderne kan tyde på spænding eller opstemthed. Huden har herved sin egen måde at kommunikere på, og kan nogle gange afsløre mere end vi egentlig ønsker.

2. Læderhuden (dermis)

Læderhuden er bindevævslaget, der gør huden stærk og elastisk.

Læderhuden indeholder stærkt bindevæv, som er opbygget af kollagen – og elastinfibre, hvilket gør huden stærk og smidig. Tænk blot på maveskindet hos en gravid, der er i stand til at trække sig sammen efter fødslen.

1. Overhuden( Epidermis)

består igen af to lag : Hornlaget og basalcellelaget.

Øverst har vi hornlaget ( det man kan se), der består af forhornede hudceller, celler der er dannet i basalcellelaget. Når hudcellerne er dannet i basalcellelaget, vandrer de op mod hudoverfladen.  På vejen fyldes hudcellerne med proteinstoffet keratin. Hudcellerne forhornes og dør, og danner hornlaget, der beskytter huden mod udtørring, slid og andre ydre påvirkninger.

Fra ny hudcelle til skæl

Vandringen fra en ny hudcelle til hornlaget tager normal ca. 4 – 6 uger, hvor hudcellerne stødes af som skæl. Der dannes hele tiden nye hudceller – så nye er på vej.

Huden er næsten vandtæt

De døde hudceller bindes sammen af hudfedt, der gør huden tæt og beskytter mod ydre påvirkninger som slid, vand og sæbe. Fra de dybere hudlag trænger der fugt op i hornlaget for at gøre det smidigt.
Der sker en vis fordampning fra huden, fordampningen og dermed udtørringen af huden bliver større , hvis hudbarrieren er ødelagt og utæt.

Vidste du ?

Huden er tyndest på øjenlågene og tykkest i fodsåler og håndflader
På fodsåler og håndflader er huden ca. 1,5 mm tyk – huden på øjenlågene er ca. 0,05 mm tyk

Hudens opbygning og funktioner

Det er ikke noget vi tænker over i det daglige, men huden er et levende, aktivt organ. Faktisk legemets største organ, som hos en voksen vejer ca. 3 kg. ,og har en overflade på ca. 2 m2.

Huden har mange vigtige funktioner. Som et betræk, beskytter huden vores krop mod påvirkninger fra mikroorganismer, kemikalier, tryk og bare noget så enkelt som vand og sæbe.
Huden består af flere lag:

1. Overhuden ( epidermis)

2. Læderhuden (dermis)

3. Underhuden (subcutis)