Allergisk kontakteksem

Hvis huden udsættes for et allergifremkaldende stof, for eksempel parfume eller nikkel, kan der opstå en allergisk reaktion fra kroppens immunsystem. Ofte rammes hele huden af allergien – ikke kun det område, hvor udslættet først har vist sig. Hvis man én gang har reageret på et specielt stof, bliver man ofte allergisk over for det pågældende stof, også selvom man kun er i kontakt med det i et kort øjeblik. Kontakteksem viser sig som rødmen, kløe, knopper og små blærer og kan udvikle sig til sår.

Irritationseksem

Hvis huden ofte kommer i kontakt med irriterende stoffer, for eksempel kraftige rengøringsmidler, eller hvis man vasker sig for ofte med sæbe og vand, kan den reagere ved at blive tør og sprukken. Hudens naturlige beskyttelse nedbrydes, og der kan opstå ikke-allergisk kontakteksem – også kaldet for irritationseksem.Hos børn og unge, der dyrker sport, er kontakteksem normalt under beskyttelsesudstyret, for eksempel benbeskyttere i ishockey og fodbold.

Eksem

Eksem er en fællesbetegnelse for flere hudlidelser, for eksempel rødmen, hævelse, tørhed, kløe, afskalning og blæredannelse. Eksem medfører, at huden er inflammeret (betændt). Den er ofte også tør og skrøbelig og har derfor nedsat evne til at beskytte sig mod ydre påvirkninger såsom infektioner. Eksem klør ofte, men hvis man klør, spredes inflammationen, og udslættet kan forværres.
Daglig hudpleje lindrer

Den daglige hudpleje er vigtig for at give huden beskyttelse mod ydre påvirkninger. Brug cremer med et højt fedtindhold og uden parfume.  I perioder kan det være nødvendigt at behandle med medicinske cremer, som du får efter aftale med din læge eller hudlæge.

Tænk også over, hvor ofte du vasker dig – også sæbe og vand udtørrer huden. Erstat eventuelt din sæbe med en vaskeolie, som f.eks Decubal shower & bath oil.