Underhuden beskytter mod slag og kulde
1. Beskytter
2. Temperaturregulerer
3. Fugtbevarer
4. Føler
5. Danner D-vitamin
6. Regulerer væskebalancen
7. Beskytter mod infektion
8. kommunikerer
Huden danner en et beskyttende lag – en barriere – som forhindrer bakterier, mikroorganismer og andre skadelige stoffer i at trænge ind i kroppen.
Hvis vi udsættes for kulde, vil hudens små blodkar trække sig sammen, og holde på varmen. Modsat vil de udvide sig ved udsættelse for varme. Huden bliver rød, og afgiver varme.
Øget sved, vil nedsætte temperaturen yderligere ved fordampningen fra huden.
Hornlaget danner en barriere så huden holdes intakt, fugtig og smidig.
Hvis hudbarrieren brydes af f.eks vand og sæbe, vil der ske en øget vandfordampning fra huden, og huden kan blive tør og skællende. En ”ubehandlet” tør hud kan udvikle sig til eksem.
Noget af det første vi oplever som nyfødte er berøringen med omgivelserne. Den nære kontakt med forældrene aktiverer syns-, lugte- og smagssansen, og ikke mindst følesansen.
Når huden rammes af solens UVB-stråler omdannes et stof i huden til D vitamin. D vitamin er vigtig for reguleringen af kalkindholdet i blodet.
D-vitamin har betydning for knogler, tænder og for immunforsvaret.
Hvor meget man sveder, afhænger af alder og ydre omstændigheder som luft-temeperatur og fysisk aktivitet. Normalt sveder man ca. ½ liter i døgnet. Med sveden udskilles bl.a. salte og urinstof .
Når huden er hel og smidig , beskytter den mod bakterier, svampe og virus, men kommer der sår eller revner i huden, kan der opstå infektion.
Hudens farve og duft røber vores sindstilstand over for omgivelserne. En kold og svedig hånd kan røbe nervøsitet. Rødme på kinderne kan tyde på spænding eller opstemthed. Huden har herved sin egen måde at kommunikere på, og kan nogle gange afsløre mere end vi egentlig ønsker.
Funktioner: | Ingredienser: |
---|
Størrelser
Fedtindhold
PH
Køb her