Filter
Eksem

Eksem er en fællesbetegnelse for flere hudlidelser, for eksempel rødmen, hævelse, tørhed, kløe, afskalning og blæredannelse. Eksem medfører, at huden er inflammeret (betændt). Den er ofte også tør og skrøbelig og har derfor nedsat evne til at beskytte sig mod ydre påvirkninger såsom infektioner. Eksem klør ofte, men hvis man klør, spredes inflammationen, og udslættet kan forværres.
Daglig hudpleje lindrer

Den daglige hudpleje er vigtig for at give huden beskyttelse mod ydre påvirkninger. Brug cremer med et højt fedtindhold og uden parfume.  I perioder kan det være nødvendigt at behandle med medicinske cremer, som du får efter aftale med din læge eller hudlæge.

Tænk også over, hvor ofte du vasker dig – også sæbe og vand udtørrer huden. Erstat eventuelt din sæbe med en vaskeolie, som f.eks Decubal shower & bath oil.

Irritationseksem

Hvis huden ofte kommer i kontakt med irriterende stoffer, for eksempel kraftige rengøringsmidler, eller hvis man vasker sig for ofte med sæbe og vand, kan den reagere ved at blive tør og sprukken. Hudens naturlige beskyttelse nedbrydes, og der kan opstå ikke-allergisk kontakteksem – også kaldet for irritationseksem.Hos børn og unge, der dyrker sport, er kontakteksem normalt under beskyttelsesudstyret, for eksempel benbeskyttere i ishockey og fodbold.

Allergisk kontakteksem

Hvis huden udsættes for et allergifremkaldende stof, for eksempel parfume eller nikkel, kan der opstå en allergisk reaktion fra kroppens immunsystem. Ofte rammes hele huden af allergien – ikke kun det område, hvor udslættet først har vist sig. Hvis man én gang har reageret på et specielt stof, bliver man ofte allergisk over for det pågældende stof, også selvom man kun er i kontakt med det i et kort øjeblik. Kontakteksem viser sig som rødmen, kløe, knopper og små blærer og kan udvikle sig til sår.

Hudens opbygning og funktioner

Det er ikke noget vi tænker over i det daglige, men huden er et levende, aktivt organ. Faktisk legemets største organ, som hos en voksen vejer ca. 3 kg. ,og har en overflade på ca. 2 m2.

Huden har mange vigtige funktioner. Som et betræk, beskytter huden vores krop mod påvirkninger fra mikroorganismer, kemikalier, tryk og bare noget så enkelt som vand og sæbe.
Huden består af flere lag:

1. Overhuden ( epidermis)

2. Læderhuden (dermis)

3. Underhuden (subcutis)

Normal hud / Tør hud

Normal hud

Det øverste lag i huden ( hornlaget) består af forhornede, døde hudceller.
Hudcellerne er bundet sammen af hudfedt. På den måde holder hornlaget på fugten i huden, samt giver huden en barriere, der beskytter mod slid og udefrakommende påvirkninger, som f.eks. mikroorganismer, vand og sæbe.

Tør hud

Hvis hudfedtet forsvinder, f.eks. ved slid eller ved udsættelse for sæbe eller rengøringsmidler, kan vandet fordampe frit fra huden, hudbarrieren er ødelagt – med tør hud til følge.

Er hudbarrieren ødelagt kan udefrakommende stoffer lettere trænge direkte ind i huden, hvorved der kan opstå betændelse eller allergi.

Hvordan ser tør hud ud?

En tør hud kan se grå og skællende ud, og der følger  ofte andre gener med:

Kløe, stramhedsfornemmelse og evt. revner og sår kan være ubehagelige følger af tør hud.

De fleste oplever, at huden bliver mere tør om vinteren, specielt i ansigtet og på hænderne, hvor kulde og blæst slider og udtørrer huden

1. Overhuden( Epidermis)

består igen af to lag : Hornlaget og basalcellelaget.

Øverst har vi hornlaget ( det man kan se), der består af forhornede hudceller, celler der er dannet i basalcellelaget. Når hudcellerne er dannet i basalcellelaget, vandrer de op mod hudoverfladen.  På vejen fyldes hudcellerne med proteinstoffet keratin. Hudcellerne forhornes og dør, og danner hornlaget, der beskytter huden mod udtørring, slid og andre ydre påvirkninger.

Fra ny hudcelle til skæl

Vandringen fra en ny hudcelle til hornlaget tager normal ca. 4 – 6 uger, hvor hudcellerne stødes af som skæl. Der dannes hele tiden nye hudceller – så nye er på vej.

Huden er næsten vandtæt

De døde hudceller bindes sammen af hudfedt, der gør huden tæt og beskytter mod ydre påvirkninger som slid, vand og sæbe. Fra de dybere hudlag trænger der fugt op i hornlaget for at gøre det smidigt.
Der sker en vis fordampning fra huden, fordampningen og dermed udtørringen af huden bliver større , hvis hudbarrieren er ødelagt og utæt.

Vidste du ?

Huden er tyndest på øjenlågene og tykkest i fodsåler og håndflader
På fodsåler og håndflader er huden ca. 1,5 mm tyk – huden på øjenlågene er ca. 0,05 mm tyk

2. Læderhuden (dermis)

Læderhuden er bindevævslaget, der gør huden stærk og elastisk.

Læderhuden indeholder stærkt bindevæv, som er opbygget af kollagen – og elastinfibre, hvilket gør huden stærk og smidig. Tænk blot på maveskindet hos en gravid, der er i stand til at trække sig sammen efter fødslen.

3. Underhuden (subcutis)

Underhuden beskytter mod slag og kulde

Hudens funktioner

1. Beskytter

2. Temperaturregulerer

3. Fugtbevarer

4. Føler

5. Danner D-vitamin

6. Regulerer væskebalancen

7. Beskytter mod infektion

8. kommunikerer

Huden beskytter legemet

Huden danner en et beskyttende lag – en barriere – som forhindrer bakterier, mikroorganismer og andre skadelige stoffer i at trænge ind i kroppen.

Temperaturregulerer

Hvis vi udsættes for kulde, vil hudens små blodkar trække sig sammen, og holde på varmen. Modsat vil de udvide sig ved udsættelse for varme. Huden bliver rød, og afgiver varme.
Øget sved, vil nedsætte temperaturen yderligere ved fordampningen fra huden.

Fugtbevarer

Hornlaget danner en barriere så huden holdes intakt, fugtig og smidig.
Hvis hudbarrieren brydes af f.eks vand og sæbe, vil der ske en øget vandfordampning fra huden, og huden kan blive tør og skællende.  En ”ubehandlet” tør hud kan udvikle sig til eksem.

Føler

Noget af det første vi oplever som nyfødte er berøringen med omgivelserne. Den nære kontakt med forældrene aktiverer syns-, lugte- og smagssansen, og ikke mindst følesansen.

Danner D –  vitamin

Når huden rammes af solens UVB-stråler omdannes et stof i huden til D vitamin. D vitamin er vigtig for reguleringen af kalkindholdet i blodet.
D-vitamin  har betydning for knogler, tænder og  for immunforsvaret.

Regulerer væskebalancen

Hvor meget man sveder, afhænger af alder og ydre omstændigheder som luft-temeperatur og fysisk aktivitet. Normalt sveder man ca. ½ liter i døgnet. Med sveden udskilles bl.a. salte og urinstof .

Beskytter mod infektion

Når huden er hel og smidig , beskytter den mod bakterier, svampe og virus, men kommer der sår eller revner i huden, kan der opstå infektion.

Kommunikerer

Hudens farve og duft røber vores sindstilstand over for omgivelserne. En kold og svedig hånd kan røbe nervøsitet. Rødme på kinderne kan tyde på spænding eller opstemthed. Huden har herved sin egen måde at kommunikere på, og kan nogle gange afsløre mere end vi egentlig ønsker.

Om tør hud

Tør hud er meget almindeligt i vores nordiske klima. Tør hud kan skyldes forskellige ting og
opleves på forskellige måder – nogle har blot en følelse af tørhed og lidt stram hud, mens
andre har så tør hud, at den sprækker.

Tør hud mangler vand

Nøjagtigt som et hus, der er opbygget af mursten med mørtel imellem, er hudens overflade
opbygget af hornceller. Mellem disse celler er der fedtstoffer, de såkaldte lipider. I sund hud
sørger lipiderne for at binde fugten i huden og skabe en beskyttende barriere, der forhindrer,
at vandet fordamper. I tør hud er der for lidt af denne ”mørtel”, hvilket betyder, at den ikke kan
binde fugt og vand. Vandet fordamper, og huden bliver tør. Jo ældre man bliver, desto mere
almindeligt bliver problemet. Hudens evne til at binde fugt nedsættes nemlig med alderen.

Påvirkning fra livsstil og klima

Dine gener og din livsstil er de mest afgørende faktorer, når det gælder din hud. Ydre faktorer
såsom stress, forurening, stærk sol, rygning og forkert kost spiller en rolle. Også årstiden har
en betydning. Om efteråret og vinteren gør kulden og den tørre luft indendørs, at huden bliver tør.

Hudlidelser kan også have en betydning

Tør hud kan også skyldes en eller anden form for hudlidelse, for eksempel psoriasis eller
eksem.

Sprukken hud kan give infektioner

Tør hud kan ikke bare føles ubehageligt – det kan også føre til en del problemer. Det giver
en ujævn hudoverflade, der indebærer, at huden er ”åben” og modtagelig over for bakterier.
Sprækker i huden er nemlig det ideelle miljø for dannelsen af infektioner.

Tips

Den bedste måde at bekæmpe tør hud på er ved at forebygge, og huske at være konsekvent. Der er behov for en indsats døgnet rundt og året rundt. Det er vigtigt, at du vælger de rigtige hudplejeprodukter, men hvad du spiser og drikker, hvordan du sover, og hvilket indeklima du har, påvirker også din hud. Her er nogle tips til, hvordan du forebygger tør hud i hverdagen. Du kan også downloade Decubal’s foldere med tips, råd og hjælp til pleje af tør hud. Der er hjælpe at hente til både hænder, føddder, ansigt, krop, hårbund mm.
Generelt

Brug en fugtighedsbevarende creme med højt fedtindhold én til to gange om dagen for at forebygge, at der opstår tør hud. Brug for eksempel Decubal lipid cream med 70 % fedtindhold eller Decubal clinic cream med 38 % fedtindhold.

Mange tror, at ansigtet kun skal afrenses om aftenen, men for at huden skal kunne udnytte dagcremens aktive stoffer, skal den også vaskes om morgenen. Decubal face wash rengør mildt og nænsomt i dybden.

Hvis du er gravid, kan du prøve at smøre maven dagligt med en blødgørende creme eller olie. På den måde forebygger du sprængninger og får samtidig en blød og glat mave.

Hovedbund

Tør hud i hovedbunden kan skyldes forskellige ting, for eksempel at man vasker håret for ofte, eller at man bruger den forkerte shampoo. Visse lægemidler kan også være årsag til problemet. Decubal dry scalp Treatment er en intensivkur, der er specielt udviklet til tør hovedbund. Brug den gerne 1-2 gange om ugen eller oftere, hvis der er behov for det.
Brug en mild shampoo uden parfume, for eksempel Decubal shampoo, der er udviklet til tør hovedbund.Vask ikke håret oftere end højst nødvendigt.
Undgå for varmt vand, når du vasker håret. Føntør håret på laveste temperaturindstilling.

Brusebad og karbad

Huden tørrer ud, hver gang du tager brusebad eller karbad. Prøv en mild badeolie i stedet for det sædvanlige sæbeprodukt. Decubal shower & bath oil fugter huden og renser samtidig skånsomt.

Brug ikke for varmt vand, når du tager brusebad eller karbad. Jo varmere vand, desto mere udtørrende er det for huden.

Vær omhyggelig med at smøre dig ind i en fed og fugtgivende creme efter brusebadet eller karbadet.

Mad og drikke

Vand fugter huden indefra. Sørg for at drikke rigeligt med vand. Dette i kombination med daglig brug af en fugtighedsbevarende creme er effektivt til at modvirke tør hud.

Kollagen er et protein, der gør huden fast og spændstig. De proteiner, der findes i for eksempel sojabønner, kalkun, kylling, tunfisk, laks og linser, hjælper huden med at reparere sig selv og danne kollagen.

Undgå sukker og tomme kulhydrater, da det reducerer mængden af kollagen i huden.

Hænder og fødder

Hænderne er ofte den kropsdel, der er mest udsat i løbet af dagen. Det er en god idé altid at have Decubal hand cream med i tasken eller stående på skrivebordet.

Til tørre neglebånd og knoer findes der Decubal lips & dry spots balm – en plejende salve til målrettet behandling af meget tørre hudområder.

Vask hænderne med et mildt håndvaskemiddel, f.eks Decubal hand wash, i stedet for med almindelig sæbe, der kan udtørre huden yderligere. Smør hænderne ind, når de har været i kontakt med vand.

Natten er et udmærket tidspunkt til en ekstra pleje af hænder og fødder. Smør hænder og fødder godt ind i Decubal repair cream, 70% fedtindhold, tag herefter tynde bomuldshandsker / strømper på og behold dem på natten over.

Og glem ikke: En god nats søvn er hudens bedste ven!
Indsmøringsteknik

Hvis man ved, hvordan man smører sig ind på den rigtige måde, kan det give en bedre effekt og gøre, at huden føles blød i længere tid.

Tag en passende mængde creme ud i hænderne.

Massér cremen ind i huden med bløde bevægelser.

Smør dig ind lige efter badet, men huden stadig er let fugtig, så trænger cremen nemmere ind. Regn med, at det tager cirka 10 minutter at smøre hele kroppen ordentlig ind.

Smør dig ind både morgen og aften og oftere, hvis der er behov for det.