Psoriasis

Psoriasis er en arvelig, kronisk sygdom, der kan ramme både hud og led (psoriasisartrit).

Psoriasis i huden medfører, at cellerne i overhuden dannes hurtigere end normalt. Der opstår inflammation, og det øverste hudlag afstødes. Det viser sig som røde, afskallende pletter på forskellige dele af kroppen, også i hovedbunden.

Psoriasis varierer meget i styrke og udbredelse fra person til person. Der findes aktuelt ingen behandling, der kan helbrede psoriasis eller psoriasisartrit. En god, individuelt tilpasset behandling kan derimod give gode forudsætninger for et godt liv. Visse psoriasispatienter har kun let ubehag og kan være symptomfrie i lange perioder, mens andre hele tiden er besværet af deres sygdom.

Arvelige faktorer i kombination med ydre faktorer er sandsynligvis den mest almindelige årsag til, at psoriasis opstår. Ydre faktorer, der kan udløse sygdommen, er infektioner, alkohol, visse lægemidler eller visse former for livskriser og stres.

Typer af psoriasis

Der findes flere forskellige former for psoriasis, og som regel har man kun én type psoriasis ad gangen. Men det sker, at man kan have forskellige typer på samme tid. Psoriasis har sine favoritsteder på kroppen afhængig af, hvilken type psoriasis du har:

  • Dråbeformet psoriasis er små røde pletter med fine skæl, der oftest sidder på bryst, ryg og øverste del af arme og ben.
  • Pladepsoriasis er røde velafgrænsede pletter med tykkere, stearinagtige skæl. De er at finde overalt på huden og sidder ofte symmetrisk.
  • Invers psoriasis er røde velafgrænsede pletter med små fine skæl, der sidder i hudfolder, som for eksempel armhulerne.
  • Hårbundspsoriasis viser sig som røde pletter med hvide, stearinagtige skæl. Det sidder ofte i hårgrænsen, bag ørerne, i panden og i nakken, men kan også dække hele hårbunden.
  • Neglepsoriasis kan ses som små fordybninger i neglene. Det kaldes fingerbølprik.
  • Psoriasisgigt er en særlig type, der sidder i leddene og giver ømme, stive og hævede led.
  • Pustuløs psoriasis er en særlig type psoriasis, der typisk sidder i håndflader, på fodsåler, fingre, tæer og i sjældne tilfælde overalt på huden.
Daglig hudpleje lindrer

Den daglige hudpleje er meget vigtig i behandlingen af psoriasis. Fede cremer, der opbløder skællene og holder hudbarrieren intakt, sammen med medicinske cremer med kortison kan i de fleste tilfælde dæmpe symptomerne. Er det ikke nok, er der flere behandlingstilbud.

Man kan opdele behandlingen i 3 trin:

1. Her smører man creme, salve eller anden behandling direkte på huden
2. Her får man lysbehandling eller bløde røntgenstråler (Buckystråler)
3. Her bliver man behandlet med tablet eller injektionsbehandling