Børn

Hvordan plejer jeg mit barns hud bedst?

Fugtighedscremer er en vigtig del af behandlingen af tør hud og atopisk eksem. Specielt om vinteren skal du smøre dit barn med fugtighedscreme hver eneste dag for at forebygge kløe og eksem. Cremen tilfører huden fugt og fedt, hvilket gør den smidig og hel. Det er også vigtig at have fokus på, hvordan du bader dit barn, for vand og sæbe udtørrer huden.

Jo mere tør huden er, jo federe en creme skal der til. Prøv dig frem og se, hvilken creme der passer bedst til dit barns hud – og hvilken creme dit barn bedst kan lide. Hos større børn er det vigtigt at være lydhør over for, hvilken fugtighedscreme de foretrækker. Vælg altid en variant uden parfume, farve og andre unødvendige tilsætningsstoffer.

Dit barn kan have behov for forskellige cremer alt efter årstiden. Vælg en federe creme om vinteren, hvor luftfugtigheden er lav, og huden lettere tørrer ud. Lotions har typisk et lavt fedtindhold, mens olie og salve er ren fedt. Prøv dig frem.

Hverdagen

Hos hver femte børnefamilie er hverdagen præget af børneeksem, også kaldet atopisk eksem. Du er måske en af dem og kan derfor nikke genkendende til en tilværelse, hvor der er stor fokus på hudpleje, og hvilke muligheder dit barn har i dagligdagen. Og der er faktisk mange vigtige ting, du kan gøre, så dit barn får en så normal hverdag som mulig.

 • Dit barn må gerne komme i nærkontakt med andre børn, for atopisk eksem smitter ikke – hverken når det er i udbrud eller i dvale. Går der betændelse i eksemet med gule stafylokokker, der kan give børnesår, skal betændelsen behandles med det samme for modsat atopisk eksem, smitter børnesår. Børn med børnesår må ikke komme i daginstitution eller vuggestue.

Børn elsker for det meste at komme en tur i svømmehal, og selv om vand og klor kan være hårdt for
Du kan gøre det godt, når det klør
Selv om du følger rådene, kan du ikke undgå, at dit barns hud kommer til at klø. Så her er et par gode råd til, hvad du kan gøre, så det ikke går så meget ud over huden, hvis dit barn kradser sig:

 • Klip neglene korte, så de ikke kradser hul i huden
 • Giv dit barn tynde handsker på om nattenHvis der er betændelse i eksemet
  Hvis eksemet er inde i en akut periode, hvor der er meget eksem og kløe
  Hvis du erfaringsmæssigt ved, at huden bliver alt for irriteret og kløende bagefter
Sol og sommer

De fleste børn med eksem har det bedst om sommeren ; men hos nogle kan varme og sved forværre eksemet. Vil dit barn gerne ud at lege, når solen skinner, er det en god idé at følge disse råd:

 • Brug solcreme
 • Anbring altid helt små børn i skygge
 • Pas især på solen mellem klokken 12 og 15
 • Giv barnet hat og let tøj på
Efterår og vinter

Smør barnets kinder ind med en fed creme ca. 20 minutter inden, I skal ud – for eksempel i Decubal Original Clinic Cream. Så kan vandet i cremen nå at fordampe. Smør kinderne ind igen, når I kommer ind:

 • Giv dit barn handsker på for at beskytte huden på hænderne

Hos hver femte børnefamilie er hverdagen præget af børneeksem, også kaldet atopisk eksem. Du er måske en af dem og kan derfor nikke genkendende til en tilværelse, hvor der er stor fokus på hudpleje, og hvilke muligheder dit barn har i dagligdagen. Og der er faktisk mange vigtige ting, du kan gøre, så dit barn får en så normal hverdag som mulig.

 

Vask parfumefrit, og skyl tøjet grundigt

Når du vasker dit barns tøj, skal du være opmærksom på dit valg af vaskemiddel og temperatur. Tøjet er i direkte kontakt med huden, og parfume i tøjet kan irritere dit barns hud og forværrer eksemet. Så derfor er det en god idé at vælge vaske- og skyllemiddel uden parfume. Her er et par råd, du kan bruge, når du skal vaske dit barns tøj:

 • Vælg vaskepulver uden parfume
 • Sørg for at tøjet bliver skyllet grundigt, så der ikke sidder sæberester tilbage, som kan irritere huden
 • Vask undertøj, sengetøj og håndklæder ved 60 grader, så du sikrer, at tøjet er uden bakterier, som ellers kunne give betændelse i ekseme
Mange børn elsker frugt, der er lidt syrligt

Nogle fødevarer kan være årsag til, at huden bliver irriteret, når de kommer i kontakt med huden. Det gælder for eksempel syreholdige frugter som kiwi, jordbær og appelsin. Et godt råd er derfor at smøre creme rundt om munden for at beskytte huden, og at skære frugten i små bidder, så dit barn mindsker kontakten med huden omkring munden. På den måde kan dit barn spise sine yndlingsfrugter med mindst risiko for hudirritation.

Tag den med ro

Stress kan fremprovokere eksem, derfor er det en god idé at sørge for at skabe en rolig rytme i dit barns hverdag. Huden, er det for mange børn med atopisk eksem ikke et problem. Husk blot at smøre barnets hud med en fed uparfumeret fugtighedscreme -Decubal Original Clinic Cream er en god løsning – både inden og efter. Det forebygger og heler den udtørring, der ellers vil ske. Men der er visse undtagelser for turen til svømmehallen.

Her er et par råd til, hvordan du kan mindske kløen for dit barn:

 • God daglig hudpleje og behandling mindsker kløen
 • Barnet bør gå i bad og få smurt huden ind i god tid inden sengetid, så huden når at køle af
 • Hold soveværelset køligt og veludluftet
 • Brug tøj af bløde tekstiler – såsom bomuld og silke
 • Når huden klør, så klap på barnets hud/ lær dit barn at klappe på huden i stedet for at kradse
 • Prøv at aflede dit barns opmærksomhed fra kløen
 • Undgå det der kan forværre dit barns kløe såsom:- Varme og sved
  – Irritation fra uld direkte på kroppen
  – Tør hud
  – Dét barnet er allergisk over for
  – Infektioner i huden
  – Stress og træthed
  – Let berøring