Atopisk eksem

Atopisk eksem er den mest almindelig form for eksem og rammer cirka 20 % af alle børn. Atopisk eksem kaldes normalt også bøjefureeksem, og det skyldes, at inflammationen ofte opstår i albuebøjning og knæhase.

Hos meget små børn kan eksemet forekomme overalt på kroppen, og kinderne er et område, der ofte rammes. Sommetider er der en sammenhæng mellem allergier – de såkaldte krydsallergier. Dette er særligt hyppigt blandt fødevarer.

Hvis man har haft atopisk eksem som barn, er der stor risiko for, at man som voksenudvikler håndeksem. Man har også set en sammenhæng mellem atopisk eksem i barndommen og problemer med tør hud og eksem som voksen.

Hvorfor får man atopisk eksem?

Man har endnu ikke fundet den præcise årsag til atopisk eksem, som i daglig tale også kaldes børneeksem. Det kan være arveligt betinget og/eller udløst af noget i omgivelserne. Atopisk eksem ses ofte i familier, der har allergiske sygdomme, som astma, fødevareallergi og høfeber, inde på livet og i familier med tør hud. Tør hud klør, og når man kradser sig, sætter det en række reaktioner i gang i huden, som kan udvikle atopisk eksem.

Cirka hvert 5. danske barn får atopisk eksem. Hudsygdommen opstår ofte, inden barnet fylder 4 år, og de fleste vokser fra det inden skolealderen, mens andre må lære at leve med eksemet i længere tid.

Unge og voksne med atopisk eksem har ofte haft sygdommen i barndommen. For nogle kommer der en pause på nogle år, hvorefter eksemet vender tilbage. Andre har haft hudsygdommen hele livet, men med de naturlige svingninger der ses ved atopisk eksem. Man kan også få sit første udbrud som ung eller voksen.

Hvad sker der i huden ved atopisk eksem?

Når man har atopisk eksem, betyder det, at den naturlige hudbarriere er ændret. Huden mangler fedtstof og har svært ved at holde på fugten og beskytte sig mod påvirkninger udefra. Man kan sige, at huden er “utæt” og på den måde let tørrer ud og bliver irriteret.

I nogle tilfælde kan man se, at huden mangler et proteinstof, der hedder filaggrin. Filaggrin har stor betydning for hudens evne til at holde på fugten og beskytte den. Har du atopisk eksem, er det derfor vigtigt, at du ofte smører din hud ind med cremer, som tilfører huden fugt og fedt.

Tør hud

Tør hud forsvinder ikke, selv om eksemet er væk. Derfor er den daglige smøring med fugtighedscreme basisbehandling.